Räimeleib

Räimeleib

Leiva põhiretsept -Piret Hanson, Räimeleib - Esta Tamm

  • 1 l sooja vett
  • 3 tl soola
  • 7 spl pruuni suhkrut
  • 1 klaas kaerakliisid
  • peotäispäevalilleseemneid, veidi linaseemneid
  • täistera rukkijahu
  • 75-100 maasuitsusinki
  • 3 punast sibulat
  • 200 g räimefileed

Võta juuretis ja lisa juuretisele 1 l sooja vett. Seejärel täistera rukkijahu niipalju, et tekib paksu hapukoore taoline tainas. Jäta tainas 7-12 tunniks seisma. Seejärel määri leivavorm võiga.
Võta tassitäis juuretist järgmiseks korraks.
Lisa nüüd järelejäänud tainale 3 tl soola, 7 spl pruuni suhkrut, 1 klaas kaerakliisid, peotäis päevalilleseemneid ja veidi linaseemneid. Nüüd lisa niipalju täistera rukkijahu, et tekib paksem pudrutaoline tainas.


Räimefileel võta ära seljauim. Sibul hakkida. Maasuitsusink ribastada. Sibul praadida võis klaasjaks. Tõsta sibul köögipaberile nõrguma, et liigne rasv välja valguks. Kuumuta maasuitsusink ja tõsta nõrguma köögipaberile.
Nüüd kiht tainast, seejärel sibul ja maasuitsusink ning räimefilee. Järgmine kiht tainas ja seejärel sibul ja maasuitsusink ning räimefilee. Kõige pealmine kiht on tainas.
Küpseta 250°C juures kõigepealt 15 minutit, seejärel kata vorm fooliumiga ning küpseta veel 45 minutit. Võta leivad ahjust välja ja lase vormis veidi rahuneda. Seejärel tõsta leib käterätiku alla jahtuma.

Retsept leitav ka ajakirjast Oma Maitse 2015.a. juuni numbrist.

Foto: Meeli Küttim